Shimas bokbinderi

Book – Kitaab – Buch, It´s all about real handbound books ! shemahbok@gmail.com

Om mig

Jag heter Shima och min resa som bokbindare började med en yrkeskvalificerad utbildning som industribokbindare i Tumba. En del av utbildningen praktiserade jag hos en av Sveriges bästa bokbindare Roger Johansson som idag jobbar på Karolina Redeviva i Uppsala. Roger var den första personen som introducerade bokbinderi för mig, Roger är mycket ödmjuk och delar öppet med sig av sina kunskaper. Allt börjar med en bra lärare! Därefter läste jag ett år på Leksands Folkhögskola som är Skandinaviens enda bokbinderiskola i hela norden! Efter ett år på Leksands folkhögskola blev jag bokbindarlärling i 2 år hos Wolfgang Bremer som jag tror är den enda bokbindarmästaren i Skandinavien som erhåller toppkvalité på sina böcker.

Jag undervisar i nybörjar- och även fortsättningskurser på Stockholms Folkuniversitet några gånger per termin.

Bokbinderi är ett otroligt fint hantverk och jag är mycket tacksam till att jag fick möjligheten att utbilda mig hos flera olika skolor och berika mina bokbinderi kunskaper. Min resa som bokbindare gav mig den perfekta möjligheten att kunna forma och utveckla min egen stil såsom jag själv önskar.

Du som läser min blogg just nu så är mitt tips till dig att besöka alla som du tror kan ha kunskap i hantverket. Det är garanterat det bästa vägen om du är kunskapstörstig i jakt efter bokbinderikunskaper!

Jag minns hur galen och tagen jag blev av hantverket och hade svurit ed på att jag ska minsann leva på bokbinderi oavsett vad som händer i livet. Men efter 4-5 intensiva år i hantverket så insåg jag att man måste kunna ha en plan B ifall ekonomin strular. Ett liv utan lån, utan skulder, utan press på att ta in alla möjliga uppdrag och dessutom kunna betala månadshyra utan svårigheter. Så jag bestämde mig för att utbilda mig vidare till förskollärare! Vilken himla tur!  Idag reglerar jag själv hur mycket jag vill ägna åt hantverket eller åt annat som genererar in snabba pengar. Så ett tips till er som går in 100 % för hantverket, tänk realistiskt ! att alltid kunna överleva ifall samhället genomgår en kris eller något liknande!

Ville först göra en hemsida men det var mycket enklare att starta en blogg. Hoppas att det blir en trevlig läsning för er alla som älskar böcker och hantverk! :-).

Går utmärkt att maila mig om det är något på:  shemahbok@gmail.com

6 kommentarer på “Om mig

 1. melea90
  december 2, 2013

  Hej! det är med stor förtjusning jag läser din blogg:) Bokbindare vad häftigt!Kom in här genom att jag söker information om pergament garvning..kanske du eller wolfgang vet mer om det? hur det går till och metoden också? eller var jag kanske kan hitta info Varm hälsning /emelie

 2. Silversmides Sara
  mars 16, 2014

  Det ser ju jättekul, svårt, pilligt och fint ut Shema! Det var lite svårt att hitta dig på facebook, det fanns många Shema, men kolla in min sida: Sawhrah Design på facebook så hittar du mig 😉 Kram kram

 3. Teresa
  maj 6, 2014

  Hej!
  Jättekul att få kika in i din blogg. Här finns mycket spännande att ta del av. Må gott/Teresa från silversmideskursen.

 4. Anne Smith
  juni 4, 2014

  Såg precis texten och talet till dig på FB-gruppen hantverkslärling. Önskar dig all lycka till!

  Vänlig hälsning Anne Smith! 🙂

 5. Börje HAgman
  januari 22, 2015

  Härligt att läsa om dig och vilken inspirerande hemsida! Lycka till med ditt hantverk och företag. Vi ses i verkstaden! Hälsningar och kramar från ”Hantverkslärling” i Leksand gm Börje Hagman

 6. Mia Lundström
  augusti 11, 2015

  Hej Shemah!
  Jag fick idag ett av dina arbeten i present från en vän och kollega. Det är en väldigt vacker bok som som gjorde mig mycket glad och tacksam. Vilket fantastiskt fint arbete och jag blev ytterligare glad över att hitta din blog och läsa mer om ditt intresse, engagemang och talang. Jag hoppas att jag får anledning att återkomma i framtiden. Jag skriver mycket och den bok jag fick idag känns speciell bland alla anteckningsböcker jag har. Både för det är en gåva från en klok vän som vet att att ge fina presenter men även för allt det arbete du lagt ned. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: